Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Acustic
-
Alianza de Garapiteros
-
Alvear
-
Baigorri
-
Benito Santos
-
Bodega Attis
-
Bodega Inurrieta
-
Bodega Nodus
-
Bodegas Abanico
-
Bodegas Arzuaga Navarro
-
Bodegas del Mundo
-
Bodegas Escudero
-
Bodegas la Emperatriz
-
Bodegas la Purisima
-
Bodegas Logos
-
Bodegas Monte La Reina
-
Bodegas Mourviedro
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Muñoz
-
Bodegas Mureda
-
Bodegas Olarra
-
Bodegas San Gregorio
-
Bodegas Sommos
-
Campo de Arriba
-
Castillo De Mendoza
-
Cavas
-
Celler Vall Llach
-
Codorniu Group
-
Cortijo Trifillas
-
Covinas
-
Covinca
-
Cuatro Rayas
-
Dignitat
-
Dominio de Pingus
-
Dominio de Tares
-
Faustino Group
-
Finca del Marquesado
-
Grans Moments
-
Herencia Altes
-
Jane Ventura
-
Macán Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia
-
Manuel Manzaneque
-
Marques de Grinon
-
Marques de Murrieta
-
Marques de Riscal
-
Martin Codax
-
Ossian
-
Pago de Carraovejas
-
Pago de Cirsus
-
Portal del Priorat
-
Priorat
-
R. López de Heredia
-
Ritme
-
Sherry Leyenda
-
Sumarroca
-
Vega Sicilia
-
Williams & Humbert
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Wina hiszpańskie
Acustic

Acustic
Wino o aromatach wiśni, malin, śliwek, tytoniu, kakao, wanilii, ołówka, dymu, pieprzu, goździków, mięty i fiołków. W smaku soczyste, mięsiste, potężne, aksamitne taniny, ale też eleganckie, głębokie, mineralne, złożone, pikantne, z długim finiszem. Najlepsza temperatura do podania to 16-17 °C. Dobrze smakuje z pieczonym mięsem, królikiem, kuropatwą, wędlinami i pasztetami.
Acustic Blanc

Acustic Blanc
Po subtelnym beczkowym początku, w nosie zaczynają dominować nuty słone, kamienne, mineralne. Po chwili otwierają się nuty tropikalne, słodkawe. Obecnie cieszy wyśmienitą cielistością i łagodnym aromatem dębu. Podawać w temperaturze 10-12°C. Najlepiej smakuje z tłustymi rybami morskimi, drobiem duszonym w sosach na bazie śmietany. Występuje też w wersji 1,5l.
Auditori Acustic

Auditori Acustic
W nosie piękny bukiet, który składa się z aromatów czerwonych owoców, azjatyckich przypraw i kadzidła. Głęboki, aksamitny smak, z wyrazistymi, świetnie wtopionymi garbnikami i dobrze zrównoważoną kwasowością, wnoszącą energię i świeżość. Temperatura podania 17-18°C. Polecamy do duszonego i pieczonego czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzewających serów.
Nagrody:
Parker 95/100
Tanzer/93/100
Penin 90/100