Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Wina hiszpańskie

Acustic

Acustic

Acustic

Wino o aromatach wiśni, malin, śliwek, tytoniu, kakao, wanilii, ołówka, dymu, pieprzu, goździków, mięty i fiołków.  W smaku soczyste, mięsiste, potężne, aksamitne taniny, ale też eleganckie, głębokie, mineralne, złożone, pikantne, z długim finiszem. Najlepsza temperatura do podania to 16-17 °C. Dobrze smakuje z pieczonym mięsem, królikiem, kuropatwą, wędlinami i pasztetami.

 

Cena: 90,00 zł
szt.

Acustic Blanc

Acustic Blanc

Acustic Blanc

Po subtelnym beczkowym początku, w nosie zaczynają dominować nuty słone, kamienne, mineralne. Po chwili otwierają się nuty tropikalne, słodkawe. Obecnie cieszy wyśmienitą cielistością i łagodnym aromatem dębu. Podawać w temperaturze 10-12°C. Najlepiej smakuje z tłustymi rybami morskimi, drobiem duszonym w sosach na bazie śmietany. Występuje też w wersji 1,5l.

 

Cena: 88,00 zł
szt.

Auditori Acustic

Auditori Acustic

Auditori Acustic

W nosie piękny bukiet, który składa się z aromatów czerwonych owoców, azjatyckich przypraw i kadzidła. Głęboki, aksamitny smak, z wyrazistymi, świetnie wtopionymi garbnikami i dobrze zrównoważoną kwasowością, wnoszącą energię i świeżość. Temperatura podania 17-18°C. Polecamy do duszonego i pieczonego czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzewających serów.

Nagrody:

Parker 95/100

Tanzer/93/100

Penin 90/100

 

Cena: 300,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl