Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Acustic
-
Alianza de Garapiteros
-
Alvear
-
Baigorri
-
Benito Santos
-
Bodega Attis
-
Bodega Inurrieta
-
Bodega Nodus
-
Bodegas Abanico
-
Bodegas Arzuaga Navarro
-
Bodegas del Mundo
-
Bodegas Escudero
-
Bodegas la Emperatriz
-
Bodegas la Purisima
-
Bodegas Logos
-
Bodegas Monte La Reina
-
Bodegas Mourviedro
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Muñoz
-
Bodegas Mureda
-
Bodegas Olarra
-
Bodegas San Gregorio
-
Bodegas Sommos
-
Campo de Arriba
-
Castillo De Mendoza
-
Cavas
-
Celler Vall Llach
-
Codorniu Group
-
Cortijo Trifillas
-
Covinas
-
Covinca
-
Cuatro Rayas
-
Dignitat
-
Dominio de Pingus
-
Dominio de Tares
-
Faustino Group
-
Finca del Marquesado
-
Grans Moments
-
Herencia Altes
-
Jane Ventura
-
Macán Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia
-
Manuel Manzaneque
-
Marques de Grinon
-
Marques de Murrieta
-
Marques de Riscal
-
Martin Codax
-
Ossian
-
Pago de Carraovejas
-
Pago de Cirsus
-
Portal del Priorat
-
Priorat
-
R. López de Heredia
-
Ritme
-
Sherry Leyenda
-
Sumarroca
-
Vega Sicilia
-
Williams & Humbert
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Wina hiszpańskie
Castillo de Mendoza Reserva

Castillo de Mendoza Reserva
Wino o pięknym, rubinowo wiśniowym kolorze. Wyraźne aromaty jeżyn i malin z nutami lukrecji, wanilii, cynamonu i kawy. Na podniebieniu mocna struktura, świetnie zintegrowane garbniki, soczysty, długi i bardzo aromatyczny finisz. Temperatura podania to 17-18°C. Polecamy do jagnięciny, dziczyzny, pieczonej gęsi i kaczki, steków wołowych.
Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa

Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa
Ciemny wiśniowy kolor. Zapach czerwonych owoców zmieszanych z aromatami kokosa, wanilii i drewna. W smaku obfite, pełne, okrągłe, miękkie i elastyczne z długim finiszem. Polecane do dań z białego i czerwonego mięsa z grilla i serów.
MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa
Czerwone wino wytrawne o głębokim wiśniowym kolorze. Dominują aromaty ciemnych miękkich owoców z nuta tostów i pikantnych przypraw. W ustach świeże i gładkie, z miękkimi wytwornymi taninami. Eleganckie, dobrze zbudowane, długie przyjemne wykończenie. Polecane potrawy - hiszpańska szynka i sery, tapas, mięso z grilla, jagnięcina, dziczyzna.
Marques de Riscal Blanco Rueda DO

Marques de Riscal Blanco Rueda DO
Kolor słomkowożółty. Intensywne aromaty owoców egzotycznych z nutami kopru i świeżej trawy. W ustach świeże i orzeźwiające, gładkie o konsystencji syropu, dobrze zrównoważone, długi finisz. Polecane dania: ryby, mięczaki, szynki, kurczak, wędliny, makarony.
Marques de Riscal Gran Reserva Rioja DOCa

Marques de Riscal Gran Reserva Rioja DOCa
Głęboki wiśniowy kolor, prawie nieprzezroczysty. Złożone aromaty czarnych owoców i przypraw. W ustach gładkie, okrągłe i pełne, dobrze zrównoważone, z eleganckimi taninami w długiej końcówce. Polecane do dań na bazie czerwonego mięsa i pieczeni.
Marques de Riscal Limousin Reserva Rueda DO

Marques de Riscal Limousin Reserva Rueda DO
Bladozłoty kolor. Złożony i elegancki nos z nutami wanilii, palonego drewna, wiciokrzewu i dzikiego kopru. Na podniebieniu gładki , z orzechowo-miodową nutą, z długim wykończeniem. Polecane potrawy - ryby i białe mięso w sosach, pieczona jagnięcina.
Marques de Riscal Proximo Rioja DOCa

Marques de Riscal Proximo Rioja DOCa
Wiśniowy kolor z fioletowymi smugami. Obfite aromaty dojrzałych śliwek i jeżyn. Przyjemny owocowy smak z nutą lukrecji i anyżu. Polecane do dań kuchni śródziemnomorskiej.
Marques de Riscal Reserva Rioja DOCa

Marques de Riscal Reserva Rioja DOCa
Czerwone wino wytrawne o wiśniowym kolorze. Pikantne, balsamiczne aromaty z nutami dojrzałych ciemnych jagód i grzanek. Na podniebieniu jest pełne i smaczne, o dobrej strukturze i zaokrąglonych, eleganckich taninach. Wykończenie długie i świeże z dębowym posmakiem. Sugerowane potrawy - szynka, sery, tapas, czerwone mięso, pieczeń.
Marques de Riscal Riscal 1869 VT Castilla y Leon

Marques de Riscal Riscal 1869 VT Castilla y Leon
Ciemnowiśniowy kolor z fioletowo-purpurowymi brzegami. Bogate aromaty czerwonych dojrzałych owoców z dodatkiem czekolady, czarnego pieprzu i palonego dymu dębowego. W ustach świeże i obfite, z dębowym posmakiem. Umiarkowana kwasowość z długim przyjemnym wykończeniem. Polecane: mięso z grilla, gulasze, pieczenie, wędliny i sery.
Marques de Riscal Sauvignon Rueda DO

Marques de Riscal Sauvignon Rueda DO
Jasnożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Bardzo złożony nos z aromatami cytrusów, świeżej trawy i mineralną nutą. W ustach owoce cytrusowe, melon i ananas. Wino świeże, aromatyczne o czystym, długim finiszu. Aperitif, owoce morza, makarony.
Vitarán Crianza Castillo De Mendoza

Vitarán Crianza Castillo De Mendoza
Wino o głębokiej, czerwonej barwie z rudymi smugami. Bogactwo aromatów śliwek i jeżyn z nutami wanilii i cynamonu. W smaku świetna równowaga kwasowości i tanin. Czyste, długie i aromatyczne z pikantnym akcentem na finiszu. Polecamy do wędlin, pasztetów i czerwonych mięs. Podawać w temperaturze 16-17°C. Występuje też w pojemności 1,5l.