Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Acustic
-
Alianza de Garapiteros
-
Alvear
-
Baigorri
-
Benito Santos
-
Bodega Attis
-
Bodega Inurrieta
-
Bodega Nodus
-
Bodegas Abanico
-
Bodegas Arzuaga Navarro
-
Bodegas del Mundo
-
Bodegas Escudero
-
Bodegas la Emperatriz
-
Bodegas la Purisima
-
Bodegas Logos
-
Bodegas Monte La Reina
-
Bodegas Mourviedro
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Muñoz
-
Bodegas Mureda
-
Bodegas Olarra
-
Bodegas San Gregorio
-
Bodegas Sommos
-
Campo de Arriba
-
Castillo De Mendoza
-
Cavas
-
Celler Vall Llach
-
Codorniu Group
-
Cortijo Trifillas
-
Covinas
-
Covinca
-
Cuatro Rayas
-
Dignitat
-
Dominio de Pingus
-
Dominio de Tares
-
Faustino Group
-
Finca del Marquesado
-
Grans Moments
-
Herencia Altes
-
Jane Ventura
-
Macán Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia
-
Manuel Manzaneque
-
Marques de Grinon
-
Marques de Murrieta
-
Marques de Riscal
-
Martin Codax
-
Ossian
-
Pago de Carraovejas
-
Pago de Cirsus
-
Portal del Priorat
-
Priorat
-
R. López de Heredia
-
Ritme
-
Sherry Leyenda
-
Sumarroca
-
Vega Sicilia
-
Williams & Humbert
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Wina hiszpańskie
Castillo de Mendoza Reserva

Castillo de Mendoza Reserva
Wino o pięknym, rubinowo wiśniowym kolorze. Wyraźne aromaty jeżyn i malin z nutami lukrecji, wanilii, cynamonu i kawy. Na podniebieniu mocna struktura, świetnie zintegrowane garbniki, soczysty, długi i bardzo aromatyczny finisz. Temperatura podania to 17-18°C. Polecamy do jagnięciny, dziczyzny, pieczonej gęsi i kaczki, steków wołowych.
Embruix de Vall Llach

Embruix de Vall Llach
Zmysłowe wino z aromatami czerwonych owoców, kardamonu i lukrecji. Miękkie i eleganckie o świetniej strukturze. Aksamitne i pełne z uderzającym owocem i wyważoną kwasowością. Polecamy do wołowiny z rusztu, wędlin, pasztetów, pieczonego mięsa. Występuje w pojemnościach 0,375, 0,75 i 1,5l.
Nagrody:
92 punkty Wine Enthusiast
93 punkty Wine Spectator
91 punktów Parker
91 punktów Parker
Idus de Vall Llach

Idus de Vall Llach
Wino o ciemnej barwie, nieprzeniknione, egzotyczne. Wyraźne aromaty dymu, tytoniu, czarnych jagód, wiśni i czerwonych porzeczek. W smaku pełne, bogate z wyraźną słodyczą dojrzałych owoców i miękkimi taninami. Gładkie, gęste,silne, o długim potencjale dojrzewania. Polecamy do jagnięciny i wołowiny z rusztu, dziczyzny. Podawać w temperaturze 17 - 18°C.
Nagrody:
94 punkty Parker
93 punkty Penin
Porrera Vi de villa Vall Llach

Porrera Vi de villa Vall Llach
Wino mineralne, eleganckie o mocnej strukturze. Bogate aromaty czarnych porzeczek, dojrzałych śliwek, ziół, migdałów z nutami wanilii i żywicy. W smaku skoncentrowane, lekko taniczne i długą końcówką. Najlepsze w temperaturze 17 - 18°C. Polecamy do jagnięciny, wołowiny, mięsa z rusztu i pasztetów.
Vi de Finca Mas de la Rosa Vall Llach

Vi de Finca Mas de la Rosa Vall Llach
Silne i finezyjne wino. Aromaty czarnych owoców, czekolady, płatków róż z nutą leśną. W smaku skoncentrowane, bogate, niezwykle świeże, subtelne, harmonijne. Podawać w temperaturze 17 - 18°C. Degustować samo lub z dojrzewającymi serami, foie gras, czarną czekoladą.
Vitarán Crianza Castillo De Mendoza

Vitarán Crianza Castillo De Mendoza
Wino o głębokiej, czerwonej barwie z rudymi smugami. Bogactwo aromatów śliwek i jeżyn z nutami wanilii i cynamonu. W smaku świetna równowaga kwasowości i tanin. Czyste, długie i aromatyczne z pikantnym akcentem na finiszu. Polecamy do wędlin, pasztetów i czerwonych mięs. Podawać w temperaturze 16-17°C. Występuje też w pojemności 1,5l.