Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Cubillo Crianza R. López de Heredia

Cubillo Crianza R. López de Heredia

Cubillo Crianza R. López de Heredia

Przejrzysty, jasno rubinowy kolor wina z subtelnymi ceglastymi smugami. Aromaty opanowane przez czerwone owoce z delikatnymi nutami terpentyny i starego drewna. W smaku mocno owocowe z dobrą kwasowością, lekko taniczne. Lekkie, gładkie i zaskakująco świeże. Dojrzewało przez 3 lata w beczkach, a następnie w butelkach. Temperatura do podania 18-20°C. Polecamy do wędliny, tapas, różnych mięs.

 

Cena: 103,00 zł
szt.

Tondonia Red Reserva R. Lopez De Heredia

Tondonia Red Reserva R. Lopez De Heredia

Tondonia Red Reserva R. Lopez De Heredia

Żywy, czerwony kolor z domieszką bursztynu. Owocowe aromaty z niuansami balsamicznymi i delikatnymi nutami wanilii. W smaku dojrzałe, bogate, pełne radości i powietrza, z aksamitnymi taninami. Elegancja i wielka klasa. Temperatura podania to 20°C. Polecamy do większości mięs. 

 

Cena: 185,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl