Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Marques De Plata Bobal Tempranillo

Marques De Plata Bobal Tempranillo

Marques De Plata Bobal Tempranillo

Intensywny wiśniowo czerwony kolor wina z fioletowymi refleksami. Aromaty malin i jeżyn. W smaku świetnie skonstruowane, zaokrąglone, atrakcyjne. Temperatura podania 14-18ºC. Polecamy do białych mięs, makaronów, sałatek. 

 

Cena: 31,00 zł
szt.

Marques de Plata Macabeo Covinas

Marques de Plata Macabeo Covinas

Marques de Plata Macabeo Covinas

Wino o blado słomkowym kolorze, z delikatnymi nutami zieleni. Aromaty jabłka i białych gruszek z nutą tropikalną i nutą miodu na końcu. W smaku lekkie, zrównoważone, świeże, pełne owoców tropikalnych. Długi finisz.

Cena: 31,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl