Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Acustic
-
Alianza de Garapiteros
-
Alvear
-
Baigorri
-
Benito Santos
-
Bodega Attis
-
Bodega Inurrieta
-
Bodega Nodus
-
Bodegas Abanico
-
Bodegas Arzuaga Navarro
-
Bodegas del Mundo
-
Bodegas Escudero
-
Bodegas la Emperatriz
-
Bodegas la Purisima
-
Bodegas Logos
-
Bodegas Monte La Reina
-
Bodegas Mourviedro
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Muñoz
-
Bodegas Mureda
-
Bodegas Olarra
-
Bodegas San Gregorio
-
Bodegas Sommos
-
Campo de Arriba
-
Castillo De Mendoza
-
Cavas
-
Celler Vall Llach
-
Codorniu Group
-
Cortijo Trifillas
-
Covinas
-
Covinca
-
Cuatro Rayas
-
Dignitat
-
Dominio de Pingus
-
Dominio de Tares
-
Faustino Group
-
Finca del Marquesado
-
Grans Moments
-
Herencia Altes
-
Jane Ventura
-
Macán Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia
-
Manuel Manzaneque
-
Marques de Grinon
-
Marques de Murrieta
-
Marques de Riscal
-
Martin Codax
-
Ossian
-
Pago de Carraovejas
-
Pago de Cirsus
-
Portal del Priorat
-
Priorat
-
R. López de Heredia
-
Ritme
-
Sherry Leyenda
-
Sumarroca
-
Vega Sicilia
-
Williams & Humbert
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Wina hiszpańskie
Chaval Bodega Nodus

Chaval Bodega Nodus
Czerwony kolor z refleksami fioletu. Aromaty owocowe tj. wiśnie, borówki, porzeczki oraz nuta ziołowa. Na języku równie owocowe, dość lekkie, wytrawne.
Crianza Somontano DO Bodegas Sommos

Crianza Somontano DO Bodegas Sommos
Wino o barwie czerwonego rubinu z fioletowymi smugami. Aromaty opanowane przez czerwone dojrzałe owoce i drewno, subtelne nuty pikantnych przypraw. W smaku okrągłe, eleganckie ze świetnie zintegrowanymi taninami. Spędziło w beczkach z francuskiego dębu 9 miesięcy. Rekomendujemy do steków, mięs z grilla, pieczeni, gulaszy, serów i wędlin.
En La Parra Bodega Nodus

En La Parra Bodega Nodus
Wino lekkie z ekologicznych winnic Walencji. Aromatyczny moscatel w połączeniu z rześkim chardonnay dają lekkie i orzeźwiające wino o subtelnym smaku.
Glarima Blanco Joven Somontano DO Bodegas Sommos

Glarima Blanco Joven Somontano DO Bodegas Sommos
Jasnożółta barwa z zielonkawymi refleksami. Wyraźne armaty białych owoców i kwiatów, szczególnie liczi ze szczyptą kwiatu pomarańczy. W smaku świeże z mineralnym posmakiem. Rekomendujemy jako aperitif, do białych ryb i owoców morza oraz sałat.
Glarima Tinto Joven Somontano DO Bodegas Sommos

Glarima Tinto Joven Somontano DO Bodegas Sommos
Ciemnoczerwona barwa wina. Intensywne aromaty jagód, mokki i lukrecji. Na podniebieniu bardzo atrakcyjne, dobrze zrównoważone, z długą końcówką. Polecamy do dań z drobiu, białego i czerwonego mięsa oraz do dziczyzny.
Las Bas Gewürztraminer Somontano DO Bodegas Sommos

Las Bas Gewürztraminer Somontano DO Bodegas Sommos
Jasna, słomkowa żółta barwa wina z zielonymi refleksami. Miłe aromaty egzotycznych owoców z kwiatowymi nutami. W smaku lekkie, miękkie i aksamitne, z pikantną nutą, soczyste smaki dojrzałej brzoskwini, liczi, płatków róż i przypraw. Dobrze zrównoważone, długie i eleganckie wykończenie. Polecamy jako aperitif, do białych ryb i owoców morza, indyka, potraw z drobiu.
Las Bas Merlot Somontano DO Bodegas Sommos

Las Bas Merlot Somontano DO Bodegas Sommos
Rubinowa barwa wina z ciemnym fiołkowym odcieniem. Subtelne, zrównoważone aromaty dojrzałych, czerwonych owoców z nutą przypraw. W smaku miękkie i pełne, o świetnej strukturze i długim owocowym finiszu. Dojrzewało 3 miesiące w beczce z francuskiego dębu, następnie 9 miesięcy w betonowych kadziach. Rekomendujemy do jagnięciny i dziczyzny, dań z wieprzowiny i wołowiny, pieczeni z ciemnymi sosami, mięsa z grilla, serów o wyraźnym ostrym smaku.
Reserva Somontano DO Bodegas Sommos

Reserva Somontano DO Bodegas Sommos
Rubinowa barwa wina z purpurowym odcieniem. Bogactwo złożonych aromatów z lekko pikantnymi nutami kakao, kawy i kandyzowanych owoców. Na podniebieniu obfite, mięsiste, miękkie, harmonijne aksamitne taniny na finiszu. Spędziło w beczkach z francuskiego dębu 12 miesięcy. Polecamy do potraw z czerwonego mięsa z grilla, steków, wędlin i dojrzałych serów.