Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Wina hiszpańskie

Campo de Arriba

Campo de Arriba

Campo de Arriba

Intensywny bukiet wina, w którym wyróżniają się czereśnie, czerwone porzeczki i owoce granatu. Po chwili ujawniają się eleganckie niuansy beczkowe. Na podniebieniu świetnie zbudowane, dominują nuty dojrzałych owoców, w końcówce nuty korzenne.

Cena: 69,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl