Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Muga Rosado

Muga Rosado

Muga Rosado

Kolor jasny, łososiowy. Aromat delikatny, złożony z nut moreli, brzoskwiń, owoców liczi oraz lekkiej nuty chlebowej w tle. W ustach rześkie, dość lekkie i aksamitne. Fermentuje i dojrzewa 3 miesiące w kadziach dębowych własnego wyrobu.

Cena: 59,00 zł
szt.

Logos Rosado Bodegas Logos

Logos Rosado Bodegas Logos

Logos Rosado Bodegas Logos

To różowe wino jest efektem tradycyjnej w regionie Navarry metody winifikacji 'sangrado'. Do produkcji użyto odmian garnacha (70%) oraz tempranillo (30%). Maceracja ze skórkami trwała 18 godzin i odbywała się w temperaturze 11 stopni Celsjusza. Sangrado polega na tym, że winogrona puszczają sok pod wpływem własnego ciężaru. Winiarze z Bodegas Logos czekali, aż uzyskają 40% soku z moszczu, a następnie pozostawili go razem ze skórkami na następne 24 godziny. W ten sposób powstał piękny łososiowy kolor z miedzianymi refleksami. Następnie wino trafiło do beczek z amerykańskiego dębu na 4 miesiące, co nie jest standardowym zabiegiem w wypadku win różowych. 

Wino zachwyca aromatami dojrzałych czerwonych owoców oraz kremową pikantnością. Zaskakująco pełne i zrównoważone. Odnajdzie się nie tylko jako doskonały aperitif, ale poradzi sobie także z lekkimi potrawami na bazie warzyw i owoców.

Cena: 32,00 zł
szt.

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Ta różowa cava powstaje metodą szampańską (tradycyjną) z gron odmiany viura oraz garnacha, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada łososiowy kolor. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się truskawki, poziomki oraz maliny. W ustach krągłe i dojrzałe, z orzeźwiającą świeżością, podpartą elegancką kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 51,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl