Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Vidau Bodegas Escudero

Vidau Bodegas Escudero

Vidau Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (80%), graciano, garnacha oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina z 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 10 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Posiada piękny wiśniowy kolor. W aromatach dominują dojrzałe owoce leśne, śliwki, wiśnie oraz fiołki. Na skutek kontaktu z dębem wyczuwalne są także akcenty przypraw azjatyckich oraz palonego drewna cedrowego. Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 202,00 zł
szt.

Solar de Becquer Tempranillo Bodegas Escudero

Solar de Becquer Tempranillo Bodegas Escudero

Solar de Becquer Tempranillo Bodegas Escudero

100% bardzo owocowego tempranillo z regionu Rioja. Winogrona pochodzą z winnych krzewów porastających słoneczne zbocze Monte Yerga. Winnica Cuesta de la Reina Estate rozciąga się na wysokości 450 - 800 metrów n.p.m. Dominują tam ubogie gliniasto-wapienne gleby. 120-hektarowa winnica należy do rodziny Escudero już od 4 pokoleń. Owoce są zbierane w momencie pełnej dojrzałości, co wykonywane jest ręcznie w połowie października. W ten sposób winiarze mają wpływ na wybór najlepszych gron. Drogę do kadzi z nierdzewnej stali winogrona pokonują w małych skrzynkach, aby uniknąć uszkodzeń podczas transportu. W kadziach następuje 12-dniowa maceracja, po czym sok zostaje wyciśnięty i ma miejsce fermentacja w niskiej temperaturze.

Wino posiada wiśniowy, żywy kolor z granatowymi refleksami. Znakomicie zarysowane aromaty małych owoców leśnych z delikatną nutą anyżu. Delikatnie taniczne. 

Idealne do topionych serów, niezbyt pikantnych mięs czerwonych oraz mięs białych w śmietanowych sosach. 

Cena: 43,00 zł
szt.

Solar de Becquer Reserva Bodegas Escudero

Solar de Becquer Reserva Bodegas Escudero

Solar de Becquer Reserva Bodegas Escudero

Gęsta i cielista reserva, składająca się w 70% z tempranillo, w 20% z mazuelo i w 10% z odmiany garnacha. Winogrona pochodzą z winnych krzewów porastających słoneczne zbocze Monte Yerga. Winnica Cuesta de la Reina Estate rozciąga się na wysokości 450 - 800 metrów n.p.m. Dominują tam ubogie gliniasto-wapienne gleby. 120-hektarowa winnica należy do rodziny Escudero już od 4 pokoleń. Średni wiek krzewów to 40 lat. Owoce są zbierane w momencie pełnej dojrzałości, co wykonywane jest ręcznie. W ten sposób winiarze mają wpływ na wybór najlepszych gron. Tempranillo i garnacha zbierane są w połowie października, a mazuelo w pierwszym tygodniu września. Drogę do prasy winogrona pokonują w małych skrzynkach, aby uniknąć uszkodzeń podczas transportu. 

Fermentacja ma miejsce w kadziach ze stali nierdzewnej, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po jej zakończeniu wino przechodzi jeszcze macerację przez przynajmniej 10 kolejnych dni. Następnie trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 18 miesięcy. W tym czasie jest zlewane trzykrotnie. Po klarowaniu przychodzi czas na butelkowanie i 28-miesięczny odpoczynek w piwnicy.

Wino posiada ciemny ceglasty kolor. Jest bogate w aromaty jagód, borówek, jeżyn, głogu oraz żurawiny. Nad kieliszkiem wyczujemy także akcenty balsamiczne, przyprawowe (czarny i zielony pieprz), nutę tytoniu oraz skóry. Wino ma mocną i stabilną strukturę, daje wrażenie miękkości oraz pozostawia długi posmak.

Będzie doskonałym kompanem do jamon serrano i iberico oraz długo sezonowanych serów, czerwonych mięs, pieczeni, gulaszu oraz dziczyzny.

Cena: 68,00 zł
szt.

Solar de Becquer Crianza Bodegas Escudero

Solar de Becquer Crianza Bodegas Escudero

Solar de Becquer Crianza Bodegas Escudero

Solidnie zbudowana Crianza, składająca się w 70% z tempranillo, w 20% z mazuelo i w 10% z odmiany garnacha. Winogrona pochodzą z winnych krzewów porastających słoneczne zbocze Monte Yerga. Winnica Cuesta de la Reina Estate rozciąga się na wysokości 450 - 800 metrów n.p.m. Dominują tam ubogie gliniasto-wapienne gleby. 120-hektarowa winnica należy do rodziny Escudero już od 4 pokoleń. Średni wiek krzewów to 25 lat. Owoce są zbierane w momencie pełnej dojrzałości, co wykonywane jest ręcznie. W ten sposób winiarze mają wpływ na wybór najlepszych gron. Tempranillo i garnacha zbierane są w połowie października, a mazuelo w pierwszym tygodniu września. Drogę do prasy winogrona pokonują w małych skrzynkach, aby uniknąć uszkodzeń podczas transportu. 

Fermentacja ma miejsce w kadziach ze stali nierdzewnej, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po jej zakończeniu wino przechodzi jeszcze macerację przez przynajmniej 10 kolejnych dni. Następnie trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 14 miesięcy. W tym czasie jest zlewane trzykrotnie. Po klarowaniu przychodzi czas na butelkowanie i 6-miesięczny odpoczynek w piwnicy.

Wino posiada piękny rubinowy kolor. Jest bogate w aromaty jagód, borówek, jeżyn, głogu oraz żurawiny. Nad kieliszkiem wyczujemy także waniliowy-tostowy akcent dębu. Wino ma mocną i stabilną strukturę oraz pozostawia długi posmak.

Będzie doskonałym kompanem do średnio sezonowanych serów, czerwonych mięs, pieczeni, gulaszu oraz dziczyzny.

.

Cena: 49,00 zł
szt.

Sherry Collection Fino Very Dry Jerez DO

Sherry Collection Fino Very Dry Jerez DO

Sherry Collection Fino Very Dry Jerez DO

Kolor jasnego złota. Dominują nuty migdałowe. W smaku bardzo eleganckie.

 

Cena: 100,00 zł
szt.

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Podstawowe wino czerwone z winnicy Bodegas Escudero z regionu Rioja. Do jego produkcji użyto tempranillo (70%), garnacha (20%) oraz mazuelo (10%), rosnących w winnicy na zboczach Mount Yerga. Zbiór tempranillo nastąpił w pierwszej połowie października, garnacha w połowie października, a mazuelo na początku listopada. Fermentacja została przeprowadzona w kadziach z nierdzewnej stali i trwała 10 dni. Zlewanie wina wina nastąpiło natomiast po 15 dniach maceracji. Następnie wino trafiło do beczek z amerykańskiego dębu na 4 miesiące.

Posiada czerwoną barwę z granatowymi refleksami. Dominują aromaty owoców leśnych oraz śliwek. Owocowość bardzo dobrze współgra z dębowym tłem, tworząc harmonijny efekt. Zrównoważony jest tu też alkohol oraz kwasowość. Okrągłe taniny. Czego więcej chcieć od wina z kategorii entry level?

Cena: 39,00 zł
szt.

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Wingrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z rodzinnej winnicy Bodegas Escudero, znajdującej się na zboczach Monte Yerga. Krzewy rosną na wysokości 700 metrów n.p.m. Taki usytuowanie winnicy powoduje, że wina są bardzo bogate w aromaty. 

Tlen ma ograniczoną styczność z moszczem, co zmniejsza późniejszą oksydację wina, a więc pozytywnie wpływa na jego ewolucję w butelce. Aromaty i smak pozostaną intensywne dłużej. 

Wino posiada słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromatach bez trudu odnajdziemy zielone jabłko, gruszkę, kwiat akacji i owoce cytrusowe. Oprócz tego wino oferuje chrupiącą i rześką kwasowość.

Wspaniale odnajdzie się w towarzystwie owoców morza, dań na bazie ryb lub jako aperitif. 

Cena: 32,00 zł
szt.

Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Ta półwytrawna Cava powstaje z gron odmiany viura, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada cytrynowo żółta barwę ze stalowymi refleksami. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się owoce jabłoni, gruszy oraz migdał. Zauważalna nuta słodyczy łączy się ze świeżą kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 51,00 zł
szt.

Cava Seco Benito Escudero

Cava Seco Benito Escudero

Cava Seco Benito Escudero

Ta wytrawna Cava jest owocem pracy rodziny Escudero, która od czterech pokoleń zajmuje się uprawą winorośli oraz winiarstwem. Powstaje metodą szampańską (tradycyjną) z gron odmiany viura, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada cytrynowo żółta barwę ze stalowymi refleksami. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się owoce jabłoni, gruszy oraz migdał. W ustach krągłe i dojrzałe, z orzeźwiającą świeżością, podpartą elegancką kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 51,00 zł
szt.

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Ta różowa cava powstaje metodą szampańską (tradycyjną) z gron odmiany viura oraz garnacha, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada łososiowy kolor. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się truskawki, poziomki oraz maliny. W ustach krągłe i dojrzałe, z orzeźwiającą świeżością, podpartą elegancką kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 51,00 zł
szt.

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto posiada wiśniowy kolor. Bukiet rozpoczyna się ciemnymi owocami leśnymi. Doskonale wyczuwalne są także akcenty tostowe oraz nuty wanilii, wynikające z kontaktu wina z dębem. Smak harmonijny, bazujący na czarnej porzeczce, owocach jagodowych oraz pikantnych przyprawach. Wszystko to w towarzystwie okrągłych tanin. 

Cena: 56,00 zł
szt.

Becquer Blanco Familia Escudero

Becquer Blanco Familia Escudero

Becquer Blanco Familia Escudero

Wingrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z rodzinnej winnicy Bodegas Escudero, znajdującej się na zboczach Monte Yerga. Krzewy rosną na wysokości 700 metrów n.p.m. Taki usytuowanie winnicy powoduje, że wina są bardzo bogate w aromaty. 

Tlen ma ograniczoną styczność z moszczem, co zmniejsza późniejszą oksydację wina, a więc pozytywnie wpływa na jego ewolucję w butelce. Aromaty i smak pozostaną intensywne dłużej. Fermentacja ma miejsce w 225-litrowych beczkach z amerykańskiego dębu, następnie dojrzewa pod osadem z drożdży przez 6 miesięcy. 

Wino posiada słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromatach bez trudu odnajdziemy zielone jabłko, gruszkę, kwiat akacji i owoce cytrusowe oraz waniliowe tony, pochodzące od kontaktu z dębowym drewnem.

Wspaniale odnajdzie się w towarzystwie owoców morza, dań na bazie ryb, grillowanych warzyw czy jagnięciny. 

Cena: 56,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl