Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Murviedro Reserva Valencia DO

Murviedro Reserva Valencia DO

Murviedro Reserva Valencia DO

Rubinowa barwa. W smaku wyczuwalne eleganckie aromaty czerwonych owoców, wanilii i czekolady. Pełne i okrągłe wino, które dojrzewało w beczkach przez 12 miesięcy z długim i delikatnym finiszem.

Cena: 38,00 zł
szt.

Castillo Hermoso Reserva Utiel-Requena D.O.P.

Castillo Hermoso Reserva Utiel-Requena D.O.P.

Castillo Hermoso Reserva Utiel-Requena D.O.P.

Rubinowy kolor z ziemistymi refleksami. Dojrzewa co najmniej rok w dębowej beczce co daje mu dojrzałe aromaty owocowego kompotu, wanilii, czekolady tytoniowego dymu. Długi finisz. Nadaje się do dłuższego przechowywania. Najlepsze do czerwonego mięsa, pieczeni oraz serów.

Cena: 38,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl