Cava Seco Benito Escudero

Cava Seco Benito Escudero

Cava Seco Benito Escudero

Ta wytrawna Cava jest owocem pracy rodziny Escudero, która od czterech pokoleń zajmuje się uprawą winorośli oraz winiarstwem. Powstaje metodą szampańską (tradycyjną) z gron odmiany viura, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada cytrynowo żółta barwę ze stalowymi refleksami. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się owoce jabłoni, gruszy oraz migdał. W ustach krągłe i dojrzałe, z orzeźwiającą świeżością, podpartą elegancką kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 51,00 zł
szt.

Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Ta półwytrawna Cava powstaje z gron odmiany viura, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada cytrynowo żółta barwę ze stalowymi refleksami. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się owoce jabłoni, gruszy oraz migdał. Zauważalna nuta słodyczy łączy się ze świeżą kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 51,00 zł
szt.

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Wingrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z rodzinnej winnicy Bodegas Escudero, znajdującej się na zboczach Monte Yerga. Krzewy rosną na wysokości 700 metrów n.p.m. Taki usytuowanie winnicy powoduje, że wina są bardzo bogate w aromaty. 

Tlen ma ograniczoną styczność z moszczem, co zmniejsza późniejszą oksydację wina, a więc pozytywnie wpływa na jego ewolucję w butelce. Aromaty i smak pozostaną intensywne dłużej. 

Wino posiada słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromatach bez trudu odnajdziemy zielone jabłko, gruszkę, kwiat akacji i owoce cytrusowe. Oprócz tego wino oferuje chrupiącą i rześką kwasowość.

Wspaniale odnajdzie się w towarzystwie owoców morza, dań na bazie ryb lub jako aperitif. 

Cena: 32,00 zł
szt.

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Podstawowe wino czerwone z winnicy Bodegas Escudero z regionu Rioja. Do jego produkcji użyto tempranillo (70%), garnacha (20%) oraz mazuelo (10%), rosnących w winnicy na zboczach Mount Yerga. Zbiór tempranillo nastąpił w pierwszej połowie października, garnacha w połowie października, a mazuelo na początku listopada. Fermentacja została przeprowadzona w kadziach z nierdzewnej stali i trwała 10 dni. Zlewanie wina wina nastąpiło natomiast po 15 dniach maceracji. Następnie wino trafiło do beczek z amerykańskiego dębu na 4 miesiące.

Posiada czerwoną barwę z granatowymi refleksami. Dominują aromaty owoców leśnych oraz śliwek. Owocowość bardzo dobrze współgra z dębowym tłem, tworząc harmonijny efekt. Zrównoważony jest tu też alkohol oraz kwasowość. Okrągłe taniny. Czego więcej chcieć od wina z kategorii entry level?

Cena: 39,00 zł
szt.

Las Gavias Garnacha

Las Gavias Garnacha

Las Gavias Garnacha

Aromaty dojrzałych wiśni, kwiatów oraz minerałów. Dobrze zbudowana, jedwabista struktura prowadząca do słodkich tanin.

Cena: 35,00 zł
szt.

Logos I Bodegas Logos

Logos I Bodegas Logos

Logos I Bodegas Logos

Doskonałe połączenie trzech odmian winorośli: 40% garnacha, 30% tempranillo oraz 30% cabernet sauvignon. Winogrona zostały zerwane z 60-letnich krzewów, na przełomie października i listopada. Fermentacja w temperaturze 30 stopni Celsjusza ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali i zostaje zainicjowana przez autochtoniczny szczep drożdży, pochodzący z winnicy. Maceracja trwa 25 dni. Następnie wino trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 16 miesięcy. Podczas tego procesu wino jest zlewane czterokrotnie. Po zabutelkowaniu spędza jeszcze 12 miesięcy w piwnicy, aby się ustabilizować i w końcu trafia do sprzedaży.   

Wino posiada głęboką wiśniową barwę, która na obrzeżach wpada w purpurę. Dzięki długiej maceracji w aromatach odnajdziemy bardzo intensywne tony owoców leśnych, śliwek i wiśni, a także dymne, dębowe tło z posmakiem wanilii i kawy. Krągłe, z mocną strukturą i świeżą kwasowością. Długi finisz. 

Logos I będzie doskonałym kompanem do sezonowanych owczych serów, pieczonych czerwonych mięs oraz dziczyzny. 

Cena: 107,00 zł
szt.

Logos II Bodegas Logos

Logos II Bodegas Logos

Logos II Bodegas Logos

Doskonałe połączenie trzech odmian winorośli: 40% garnacha, 30% tempranillo oraz 30% cabernet sauvignon. Winogrona zostały zerwane z 60-letnich krzewów, na przełomie października i listopada. Fermentacja w temperaturze 30 stopni Celsjusza ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali i zostaje zainicjowana przez autochtoniczny szczep drożdży, pochodzący z winnicy. Maceracja trwa 25 dni. Następnie wino trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 14 miesięcy. Podczas tego procesu wino jest zlewane czterokrotnie. Po zabutelkowaniu spędza jeszcze 12 miesięcy w piwnicy, aby się ustabilizować i w końcu trafia do sprzedaży.   

Wino posiada wiśniową barwę, która na obrzeżach wpada w kasztanowy. Dzięki długiej maceracji w aromatach odnajdziemy bardzo intensywne tony owoców leśnych, śliwek i wiśni, a także waniliowo-czekoladowe dębowe tło. Długi posmak nie daje zapomnieć o harmonijnym smaku. 

Logos II będzie doskonałym kompanem do sezonowanych owczych serów, pieczonych czerwonych mięs oraz dziczyzny. 

Cena: 64,00 zł
szt.

Logos Rosado Bodegas Logos

Logos Rosado Bodegas Logos

Logos Rosado Bodegas Logos

To różowe wino jest efektem tradycyjnej w regionie Navarry metody winifikacji 'sangrado'. Do produkcji użyto odmian garnacha (70%) oraz tempranillo (30%). Maceracja ze skórkami trwała 18 godzin i odbywała się w temperaturze 11 stopni Celsjusza. Sangrado polega na tym, że winogrona puszczają sok pod wpływem własnego ciężaru. Winiarze z Bodegas Logos czekali, aż uzyskają 40% soku z moszczu, a następnie pozostawili go razem ze skórkami na następne 24 godziny. W ten sposób powstał piękny łososiowy kolor z miedzianymi refleksami. Następnie wino trafiło do beczek z amerykańskiego dębu na 4 miesiące, co nie jest standardowym zabiegiem w wypadku win różowych. 

Wino zachwyca aromatami dojrzałych czerwonych owoców oraz kremową pikantnością. Zaskakująco pełne i zrównoważone. Odnajdzie się nie tylko jako doskonały aperitif, ale poradzi sobie także z lekkimi potrawami na bazie warzyw i owoców.

Cena: 32,00 zł
szt.

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

W czasie 10-dniowej fermentacji sok z dolnej części zbiornika zostaje przepompowany ponad unoszącą się, powstałą z gron skorupę i następuję przebijanie skorupy. Pozwala to otrzymać perfekcyjną barwę oraz bogactwo aromatów. Wino przechodzi dodatkowo przez pionową prasę co pozwala gdzie zachodzi ostateczna ekstrakcja tanin. Później wino jest przelewane do beczek i zostaje w nich na 25 miesięcy, a następnie do butelek na 36. Przed podaniem zalecana jest dekantacja. Najlepiej komponuje się ze wszelkimi potrawami na bazie czerwonego mięsa.

Cena: 253,00 zł
szt.

Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa

Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa

Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa

Ciemny wiśniowy kolor. Zapach czerwonych owoców zmieszanych z aromatami kokosa, wanilii i drewna. W smaku obfite, pełne, okrągłe, miękkie i elastyczne z długim finiszem. Polecane do dań z białego i czerwonego mięsa z grilla i serów.

Cena: 49,00 zł
szt.

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

Czerwone wino wytrawne o głębokim wiśniowym kolorze. Dominują aromaty ciemnych miękkich owoców z nuta tostów i pikantnych przypraw. W ustach świeże i gładkie, z miękkimi  wytwornymi taninami. Eleganckie, dobrze zbudowane, długie  przyjemne wykończenie. Polecane potrawy - hiszpańska szynka i sery, tapas, mięso z grilla, jagnięcina, dziczyzna.

Cena: 385,00 zł
szt.

Marques de Riscal Blanco Rueda DO

Marques de Riscal Blanco Rueda DO

Marques de Riscal Blanco Rueda DO

Kolor słomkowożółty. Intensywne aromaty owoców egzotycznych z nutami kopru i świeżej trawy. W ustach świeże i orzeźwiające, gładkie o konsystencji syropu, dobrze zrównoważone, długi finisz. Polecane dania: ryby, mięczaki, szynki,  kurczak, wędliny, makarony.

Cena: 45,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl