Arvum & Vidau 0

Początek winiarskiego biznesu rodziny Escudero datuje się na 1852 r. W małej miejscowości regionu Rioja - Grávalos, Juan Escudero był wtedy pionierem w użyciu dębowych beczek w produkcji wina. Wspólnie ze swoim synem Benito rozpoczął budowę piwnic i ...

 

 

czytaj całość »
Zarządzanie winnicą - casus winnicy Tiberini 0

Winnica braci Tiberini była już przedmiotem wpisu na naszym blogu, przy okazji degustacji wina Brumesco IGT Toscana Bianco. Jako że jutro (03.02.2017) odbędzie się w Słonecznej Winnicy degustacja jednego z win czerwonych autorstwa toskańskich winiarzy - Poggiardello IGT Toscana Rosso, chcielibyśmy zwrócić uwagę na rodzinny charakter winnicy oraz sposób jej zarządzania.

Rodzina Tiberini od 6 pokoleń...

czytaj całość »
Tam, gdzie czas stanął w miejscu - Trequanda 0

Trequanda to nieszablonowy projekt łączący bankowość oraz winiarstwo. Winnica od 1933 roku należy do jednego z włoskich banków Credito Fondiario Cariplo, a od 1943 stanowi majątek funduszu emerytalnego personelu banku Cariplo. Trequanda to cztery firmy, które zajmują się uprawą winnicy oraz produkcją wina, uprawą gajów oliwnych oraz produkcją oliwy, hodowlą bydła i produkcją mięsa, a także produkcją serów. O jakości produkcji może świadczyć fakt, że oliwy z oliwek nie wystarcza na eksport, jako że wszystko spożywa... personel banku Cariplo! Winnica Trequanda liczy 60 hektarów i jest położona na wysokości 400-500 metrów n. p. m. Lokalizacja krzewów pozwala produkować tu wina z apelacji Chianti DOCG oraz DOC Colli dell’Etruria Centrale e Orcia, natomiast ukształtowanie terenu, ekspozycja winnicy, charakterystyka gleby oraz staranna selekcja gron dają możliwość tworzenia win o bardzo intensywnym bukiecie i niespotykanej elegancji.

 

czytaj całość »
Montepulciano - ziemia Vino Nobile 0

Montepulciano to małe toskańskie miasteczko, usytuowane na wzgórzu oddzielającym doliny rzek Orcia oraz Chiana. Według legendy, zostało założone około 500 roku przed narodzeniem Chrystusa przez etruskiego króla Porsennę. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od Mons Publicianus, antycznego wzgórza, na którym osiedliła się rzymska rodzina Publici. Montepulciano osiągnęło szczyt swojej potęgi w 16 wieku i bywało nazywane perłą tego okresu. Działo się tak z uwagi na...

czytaj całość »
Bag in box z Sycylii! 0

W naszej ofercie pojawiły się wina z gorącej Sycylii. W sezonie letnim, z uwagi na ogrodowe przyjęcia częściej przydają się większe opakowania wina niż butelka 0,75l. Dlatego też wina z winnicy Colomba Bianca Rosso i Bianco są dostępne w 5 litrowych opakowaniach typu BAG IN BOX. Jest to ni mniej ni więcej foliowy worek w pudełku oraz kranik, przez który wino płynie w taki sposób, że do środka nie dostaje się powietrze, a co za tym idzie, trunek tak przechowywany zachowuje nie zmienione walory smakowe przynajmniej przez miesiąc.

Wino czerwone bazuje na odmianach nero d'avola, syrah oraz merlot a białe w całości składa się z typowych sycylijskich odmian winorośli grillo, cataratto oraz inzolia. Jedne i drugie wino to kwintesencja intensywnie owocowych win włoskiego Południa. Ich dokładne opisy znajdują się pod poniższymi linkami:

 

Colomba Bianca Bianco

Colomba Bianca Rosso

 

 

czytaj całość »
Chianti DOCG La Cignozza - Zaproszenie na degustację 08.07 0

Wśród bajecznych toskańskich wzgórz w okolicach Sieny wydaje się, że czas stanął w miejscu. To właśnie tu, zaledwie kilka kilometrów od toskańskiego miasteczka Montepulciano, na wzgórzach oddzielających Val d’Orcia oraz Val di Chiana, winnica La Cignozza produkuje swoje wina. Blisko stąd do Montalcino czy Arezzo, ale także do położonego już w Umbrii jeziora Trasimeno.

czytaj całość »
Na sieneńskiej ziemi 0

Rodzina del Buono uważa, że na ziemi sieneńskiej pracuje się przede wszystkim dla pasji, a nie dla biznesu. Każdy, kto wybrał tę pracę, wie dobrze, że kapryśna natura często potrafi zniszczyć cały trud włożony w winnicę, a rynek wina nie zawsze odpłaci za wysiłek, który winiarz poniósł, aby stworzyć produkt wysokiej jakości. Mimo to...

czytaj całość »
Toskania - cyprysy na wzgórzach 0

Chianti – duma włoskich winiarzy, to część Toskanii, gdzie od wieków produkuje się wino o tej samej nazwie. To ziemia o antycznych tradycjach enologicznych. Pierwszymi winiarzami byli tu Etruskowie, a kolejnymi Rzymianie. W wiekach średnich Toskania była wielkim polem bitwy dla wybitnych rodów zamieszkujących Florencję oraz Sienę i to właśnie z tego okresu pochodzą...

 

 

 

czytaj całość »
Wina na wielkanocny stół 0

Podczas soboru nicejskiego w 325 roku zdecydowano, że Wielkanoc będziemy obchodzić w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. W tym roku będzie to 5 kwietnia. Święta wielkanocne są przepełnione symboliką odradzania się i nieśmiertelności. Na stołach pojawiają się między innymi jajka, które mają być symbolem nowego życia, czy baranek, który symbolizuje niewinność. Z punktu widzenia sommeliera Wielkanoc to wyzwanie. Chodzi bowiem, między innymi, o umiejętne połączenie win z daniami na bazie jajek, które nie są, delikatnie mówiąc, najbardziej naturalnym kompanem kulinarnym dla tego trunku. Drugą trudnością może być, mówiąc pół żartem, pół serio, przekonanie niektórych współuczestników świątecznego śniadania do zerwania tak zwaną 'tradycją' alkoholu mocnego, który w wielu domach pojawia się na stołach wraz z mazurkiem czy też nawet go wyprzedza, co sprawia, że śniadania wielkanocne... stają się również obiadokolacją, a wartość estetyczna aromatów i smaków spożywanych alkoholi schodzi, eufemistycznie rzecz ujmując, na dalszy plan. Dlatego też chcielibyśmy podsunąć kilka propozycji, które, mamy nadzieję, będą inspiracją przy dobieraniu win do świątecznych potraw.

czytaj całość »
Apulia - winiarski spichlerz Italii 0

Ostroga i obcas włoskiego buta to właśnie Apulia (Puglia). Region, z którego pochodzi znaczna część włoskiego wina oraz oliwy, został odkryty już w starożytności przez Fenicjan i Greków, którzy zastali na tych terenach uprawy prowadzone przez ludy Osków i Messapiów. Wzdłuż liczącego 800 kilometrów wybrzeża regionu rozciąga się 110000 hektarów winnic.  

czytaj całość »
Syrah i Viognier - harmonia przeciwieństw 0

Historia o dwóch różnych szczepach: wyrazisty i mięsisty syrah, którego potencjał przed Francuzami odkryli, dla winiarskiego świata, Australijczycy i uczynili z niego swój znak firmowy pod nazwą shiraz oraz miodowo-brzoskiwniowo-morelowy viognier - odmiana, która cztery dekady temu zagrożona była wymarciem, a dzisiaj podbija serca miłośników wina na całym świecie.

Cote-Rotie-Day-5

 
czytaj całość »
Modlitwy do świętego Urbana, czyli niemiecka enoturystyka 0

03:30 to nie jest godzina, o której ktokolwiek chciałby wstać, ale 16 września zaistniała taka potrzeba. Samolot do Frankfurtu odlatywał o 06:45. Czekały na nas cztery regiony winiarskie Niemiec: Mozela, Hesja Nadreńska, Pfalz oraz Rheingau, które na zaproszenie Wineonline oraz Niemieckiego Instytutu Wina mieliśmy odwiedzić. Frankfurt na Menem przywitał nas deszczem, ale nie zmąciło to w żaden sposób ciekawości, którą mieliśmy dla niemieckich win oraz dobrych humorów. Pokonawszy niecałe 200 kilometrów, znaleźliśmy się tuż przy granicy luksemburskiej, w małej miejscowości Leiwen.

 

 

czytaj całość »
Mozela - królestwo rieslinga 0

Początki uprawy winorośli wzdłuż Mozeli i Renu mają bezpośredni związek z podbojami Imperium Rzymskiego. Otóż wojska rzymskie potrzebowały wina, co doskonale rozumiał cesarz Dioklecjan. Wymyślił on, że Trewir będzie swego rodzaju punktem przeładunkowym wina, które miało trafiać do prowincji brytyjskich. Następca Dioklecjana - Probus wpadł jednak na pomysł, aby rozpocząć produkcje wina na miejscu, a nie przewozić je z Południa Europy, ponieważ taka podróż niosła ze sobą wielkie ryzyko dla jakości wina.  Na przełomie I i II tysiąclecia winiarstwem zajmowały się głównie klasztory, wśród których prym wiedli Cystersi. Kronikarze z XVI wieku donoszą o rocznym spożyciu na głowę około 120 litrów wina, co pokazuje, że wino nie funkcjonowało wtedy jako napój elitarny, ale mogli się nim cieszyć właściwie wszyscy.

czytaj całość »
Kampania - od Magna Grecia do współczesności 0

Winna tradycja Kampanii ma swoje początki w uprawach Etrusków i Greków, którzy uważali tę ziemię za idealną do zakładania winnic. Ich zdanie podzielał Pliniusz Starszy - historyk i pisarz rzymski, który w swej Historii naturalnej opisał ten region jako wprost stworzony do produkcji win. W epoce rzymskiej Pompeje były istotnym punktem na enologicznej mapie Imperium, a amfora wina falerno, które było pierwszym wielkim winem Półwyspu Apenińskiego i cieszyło się dobrą sławą za panowania Juliusza Cezara, potrafiła kosztować tyle, co niewolnik. Winiarskie znaczenie Kampanii zaczęło spadać wraz z upadkiem Cesarstwa, aby nabrać po raz kolejny znaczenia w okresach Renesansu oraz Baroku. Około roku 1700 następuje ponowne obniżenie jakości win kampańskich, a miłośnicy fiano, greco czy aglianico będą musieli tym razem czekać aż do 1980 roku, aby historia zmieniła bieg. Warto było jednak uzbroić się w cierpliwość. Współcześni winiarze z Kampanii nie ulegają modom na uprawę szczepów międzynarodowych, ale pielęgnują autochtoniczne odmiany winorośli, a owoce ich pracy mogą bez kompleksów konkurować jakością z bardziej znanymi na świecie winami włoskiej Północy.

 

czytaj całość »
Kreta - kraina oliwą i winem płynąca 0

Smaki kreteńskiej kuchni długo pozostają w pamięci. Warto szukać kulinarnych perełek poza większymi miastami, ponieważ kuchnia największej greckiej wyspy to nie wyrafinowane potrawy, ale proste, lokalne i dzięki temu świeże produkty, z których przygotowuje się doskonałe dania. Ponadto wielkie bogactwo tej ziemi to zioła, takie jak dyptam kreteński, oregano, mięta, bazylia, czystek, tymianek, koper, majeranek, rozmaryn czy szałwia. Do tego warto wspomnieć o świeżych rybach, owocach morza oraz owczych i kozich serach. Dopełnienie tych dań stanowią oliwa z oliwek oraz wino.

czytaj całość »
Ripasso - młodsza siostra amarone 0

Proszę sobie wyobrazić idealne miejsce do uprawy winorośli... Już? To dobrze, bo mniej więcej tak wyglądają tereny ciągnące się od jeziora Garda, wzdłuż podgórza alpejskiego, aż po Zatokę Wenecką. W ten sposób można opisać Zachodnią Wenecję Euganejską, czyli miejsce, gdzie produkuje się niemal jedną piątą włoskich win jakościowych. To właśnie tu, w winnicach zlokalizowanych na południowych zboczach, osłoniętych przez Alpy przed chłodnymi wiatrami rosną grona, z których powstaną wina soave, bardolino czy valpolicella.

czytaj całość »
Pod słońcem... Kalifornii 0

Stany Zjednoczone Ameryki Północnej w porównaniu do Europy mają krótkie tradycje winiarskie, ale pochylając się nad kieliszkami win, których miejsce narodzin jest gdzieś w Napa Valley czy Sonoma County możemy stwierdzić, że mamy nierzadko do czynienia z winami wybitnymi. Pierwsze wzmianki o produkcji wina w tej części świata pochodzą z początku XVII wieku, jednakże wiemy również, że próby te bywały umiarkowanie udane. W efekcie, europejscy osadnicy dobijając do brzegów Ameryki konstatowali ze smutkiem, że ich kubki smakowe czeka post.

czytaj całość »
Priorat – katalońska perła 0

W języku katalońskim obszar ten nazywany jest Priorat, w innych regionach Hiszpanie powiedzieliby El Priorato, ale nie bądźmy zdziwieni słysząc także nazwę Prioratos – jednego można być pewnym – równorzędnie z regionem Rioja, jest to miejsce produkcji najlepszych win w Hiszpanii. Długa hegemonia czerwonych win z prowincji Rioja została przełamana w końcówce lat 90 ubiegłego wieku. 

czytaj całość »
RPA – jak to się wszystko zaczęło 0

Gdy w 1652r. grupa Holendrów wylądowała na Przylądku Nowej Nadziei ich oczom ukazał się zachwycający krajobraz. Strome góry opadały niemal do morza. Widok piękny, ale teren mało zachęcający by organizować tam cokolwiek poza bazą zaopatrzeniową dla Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Z czasem okazało się, że słoneczne lato, łagodna zima i wpływ oceanu, który obniża temperaturę, nawet do 100 kilometrów wgłąb lądu, dają stosunkowo długi czas dojrzewania winogron. Jako że warunki wydawały się dobre, komandor Jan van Ricbeck zamówił z Europy krzewy winorośli. Rezultat uprawy był na tyle zachęcający, że zasadzono następne.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl