Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Agricola Punica
-
Agricola San Felice
-
Allegrini
-
Argiolas
-
Azienda Vinicola Balducci
-
Beni di Batasiolo
-
Bersano
-
Biondi Santi
-
Canneto
-
Cantina Terlan
-
Cantine Bulgarini
-
Cantine Colle di San Domenico
-
Cantine Ionis
-
Cantine Sacchetto
-
Cantine San Marzano
-
Casanova di Neri
-
Castello di Volpaia
-
Cusumano
-
Domini Veneti
-
Elvio Cocgno
-
Epicuro
-
Fattoria Montellori
-
Feudi di San Gregorio
-
Feudo Antico
-
Feudo Arancio
-
Geografico
-
Guicciardini Strozzi
-
Icardi
-
La Cignozza
-
Livio Felluga
-
Masciarelli
-
Mezzacorona
-
Monte del Fra
-
Monte Zovo
-
Planeta
-
Podere Castorani
-
Pucciarella
-
Romaldo Greco
-
Suavia
-
Tenuta Carretta
-
Tenuta di Salviano
-
Tenuta San Antonio
-
Tenuta San Guido
-
Terre Cevico
-
Terre del Palmento
-
Tiberini
-
Tinazzi
-
Torrevento
-
Trequanda
-
Val d'Oca
-
VARVAGLIONE Vigne e Vini
-
Vie di Romans
-
Vigneti Canosini
-
Vigneti del Vulture
Cena
-
od
do
Wina włoskie - z najlepszych włoskich winnic
Włochy są jednym z największych krajów winiarskich, a także jednym z najstarszych producentów wina. Pierwsi, winorośl uprawiali tu Etruskowie w VIII wieku p.n.e. Dziś, Italia zachwyca 20 regionami, z których każdy ma swoją winiarską tożsamość. Na północy będzie to Piemont, ze odmianami nebbiolo, barbera, dolcetto czy cortese; następnie Toskania z odmianami sangiovese, canaiolo trebbiano czy vernaccia; Abruzja z montepulciano, Apulia z primitivo i negroamaro, czy też Sycylia z nero d’avola czy cataratto. Włochy mają olbrzymi potencjał, a takie wina włoskie jak Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Chianti czy Franciacorta znane są na całym świecie.
Wino Primitivo di Manduria DOP Terre del Palmento

Wino Primitivo di Manduria DOP Terre del Palmento
Wino ma czerwono-rubinowy kolor. Bukiet otwiera się nutą waniliową, której towarzyszą charakterystyczne dla primitivo aromaty konfitury śliwkowej oraz smażonej dalmatyńskiej wiśni - marasca.
W smaku czuć wspaniałą strukturę i wyważenie. Długie. Idealne do pasty al ragù, dojrzewających serów oraz dań z dziczyzny. Podawać w temperaturze 20° C.
Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza

Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza
Wino przechodzi fermentację malolaktyczną w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym na przełomie marca i kwietnia jest butelkowane. Wino posiada jasno słomkową barwę oraz bardzo intensywne aromaty gruszki oraz brzoskwini. Zachwyca świeżością i równowagą. Pozostawia długi posmak.
"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno
Rubinowa barwa, z granatowymi refleksami. W aromatach dominują czerwone owoce leśne z delikatną nutą czarnego pieprzu. Wino jest eleganckie i długie, na co niewątpliwie miało wpływ leżakowanie w dębowej beczce przez 12-14 miesięcy. Harmonijne taniny. Rekomendujemy szczególnie do dań z kaczki, z grzybów oraz dojrzałych serów i wędlin.
"Bricco dei Merli" Barbera d'Alba DOC Elvio Cogno

"Bricco dei Merli" Barbera d'Alba DOC Elvio Cogno
Barwa jasnego rubinu z granatowymi refleksami, Złożony aromat róż oraz pikantnych przypraw orientalnych. Miękkie i aksamitne, z wyważoną kwasowością. Wino, przez 12 miesięcy, dojrzewało w beczkach z dębu słoweńskiego, następnie przez 6 miesięcy w butelce. Będzie świetnym kompanem dla dań z czerwonego mięsa, deski wędlin oraz serów.
"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno
Barwa czerwona z lekkimi granatowymi refleksami. W bukiecie dominują czerwone owoce, fiołki, wilgotna ziemia oraz pikantne przyprawy. Bardzo eleganckie, z dojrzałymi taninami. Finisz długi, aksamitny. Idealna pozycja do zestawień z daniami na bazie dziczyzny, sarniny czy mięsa z jelenia.
"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno
Czerwono-granatowa barwa z pomarańczowymi refleksami. W aromatach przeważają akcenty kwiatowe, uzupełnione delikatnymi przeprawami. Bardzo dobrze zbudowane i wyważone. Długi finisz z mineralną nutą. Wino dojrzewało 24 miesiące w dębie, a następnie 6 miesięcy w butelce. Potencjał starzenia oceniany jest przez producenta na 20-25 lat. Barolo "Cascina Nuova" będzie świetnym kompanem dla dziczyzny oraz pieczonego lub duszonego mięsa wołowego.
"Le Rive" Bianco Veronese IGT Suavia

"Le Rive" Bianco Veronese IGT Suavia
Żółty kolor, połyskujący złotymi refleksami. Bardzo skoncentrowane aromaty moreli, ananasa i kandyzowanej skórki pomarańczowej. W tle imbir oraz kardamon. Zostawia wrażenie gęstej tekstury, ale także aksamitnej delikatności. Wino fermentuje w stalowych kadziach przez 15 miesięcy, a następnie 30% trafi do dębowej beczki. Dojrzewa w butelkach 12 miesięcy zanim trafi do sprzedaży. Rekomendujemy do wędzonych ryb, białego mięsa, a także dojrzałych serów z koziego i krowiego mleka.
"Massifitti" Trebbiano di Soave Bianco Veronese IGT

"Massifitti" Trebbiano di Soave Bianco Veronese IGT
Bladożółty kolor, ze złotymi refleksami. Intensywne aromaty białych owoców, kwiatów oraz akcenty krzemienia i ziół. Świeże, eleganckie i mineralne. Polecamy do krabów, sushi oraz przystawek.
"Monte Carbonare" Soave Classico DOC Suavia

"Monte Carbonare" Soave Classico DOC Suavia
Żółtozłoty kolor. Intensywne aromaty cytrusów oraz świeżych górskich ziół. Tekstura kremowa, elegancka, z przyjemnym, mineralnym finiszem. Polecamy do przystawek, risotto z truflami oraz szparagów.
"Montegrilli" Langhe Nebbiolo DOC Elvio Cogno

"Montegrilli" Langhe Nebbiolo DOC Elvio Cogno
Barwa intensywnego rubinu z pomarańczowymi refleksami. Na bukiet składają się aromaty dzikich kwiatów oraz ciemnych owoców. Wszystko to na waniliowo-przyprawowym tle. Usta świeże, harmonijne, zdominowane maliną oraz porzeczką. Wino dojrzewało 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Rekomendujemy do pieczonych mięs oraz dojrzewających serów.
"Ottagono"Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG Torrevento

"Ottagono"Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG Torrevento
Rubinowe wino z fioletowymi smugami. Aromaty opanowane przez ciemne owoce leśne - jagody i jeżyny. W smaku mocne, gęste, dobrze zbudowane. W dębowej beczce spędziło 12 miesięcy.
Polecamy do czerwonego mięsa, dziczyzny, jagnięciny, serów i wędlin.
Nagrody:
Gambero Rosso 2017 3 Biccher
Robert Parker 91 pkt
Decanter WWA Srebro
"Pezzapiana" Bianco Castel del Monte DOC Torrevento

"Pezzapiana" Bianco Castel del Monte DOC Torrevento
Kolor słomkowożółty z zielonkawymi odcieniami. Bogactwo aromatów dzikich kwiatów i egzotycznych owoców. Na podniebieniu pełne, okrągłe, harmonijne. Niekończący się finisz z nutą owoców tropikalnych.
Podawać jako aperitif, do sałatek, owoców morza, ryb i lekkich przekąsek.
Nagrody:
IWC rekomendacja