Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kategorie
Producent
-
Adami
-
Agricola Punica
-
Agricola San Felice
-
Aia Vecchia
-
Allegrini
-
Alois Lageder
-
Angelo Negro
-
ARALDICA VINI PIEMONTESI
-
Argiolas
-
Azienda Agricola Bressan
-
Azienda Agricola GAGLIASSO MARIO
-
Azienda Agricola Monte del Fra
-
Azienda Vinicola Balducci
-
Beni di Batasiolo
-
Bibbiano
-
Bisol
-
Boscarelli
-
Cantina Terlan
-
Cantina Vinicole Mesa
-
Cantine Botromagno
-
Cantine Bulgarini
-
Cantine Cellaro
-
Cantine San Marzano
-
Casa Coste Piane
-
Casanova di Neri
-
Castello del Poggio
-
Castello del Terriccio
-
Castello di Volpaia
-
Cavit
-
Centanni
-
Cielo e Terra
-
Conti Capponi
-
Cusumano
-
Dario Prinčič
-
Domini Veneti
-
Donatella
-
Elvio Cocgno
-
Epicuro
-
Farnese Vini
-
Felsina
-
Feudi di San Gregorio
-
Feudo Antico
-
Feudo Arancio
-
Gaja
-
Geografico
-
Guerrieri Rizzardi
-
Guicciardini Strozzi
-
Icardi
-
Il Colle
-
Kornell Florian
-
La Calonica
-
Le Gode
-
Livio Felluga
-
Marramiero
-
Masciarelli
-
Massa Vecchia
-
Mezzacorona
-
Monte del Fra
-
Monte Rossa
-
Monte Zovo
-
Montelliana
-
Montelvini
-
Montioni
-
Ornella Molon
-
Podere Castorani
-
Pucciarella
-
Radikon
-
Rocche Dei Manzoni
-
Rossetti Vini
-
Salustri
-
San Martino
-
Sant'Antonio
-
Suavia
-
Tenuta Bichi Borghesi
-
Tenuta di Salviano
-
Tenuta San Antonio
-
Tenuta San Guido
-
Tenuta San Leonardo
-
Terre del Palmento
-
The wine people
-
Tiberini
-
Torrevento
-
Traverso
-
Trequanda
-
Val d'Oca
-
VARVAGLIONE Vigne e Vini
-
Velenosi
-
Vie di Romans
-
Vigneti Canosini
-
Vigneti del Vulture
-
Volpetto
Cena
-
od
do
Wina włoskie - z najlepszych włoskich winnic
Włochy są jednym z największych krajów winiarskich, a także jednym z najstarszych producentów wina. Pierwsi, winorośl uprawiali tu Etruskowie w VIII wieku p.n.e. Dziś, Italia zachwyca 20 regionami, z których każdy ma swoją winiarską tożsamość. Na północy będzie to Piemont, ze odmianami nebbiolo, barbera, dolcetto czy cortese; następnie Toskania z odmianami sangiovese, canaiolo trebbiano czy vernaccia; Abruzja z montepulciano, Apulia z primitivo i negroamaro, czy też Sycylia z nero d’avola czy cataratto. Włochy mają olbrzymi potencjał, a takie wina włoskie jak Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Chianti czy Franciacorta znane są na całym świecie.
Primitivo di Manduria Vinea Imperialem DOP Terre del Palmento

Primitivo di Manduria Vinea Imperialem DOP Terre del Palmento
Wino ma czerwono-rubinowy kolor. Bukiet otwiera się nutą waniliową, której towarzyszą charakterystyczne dla primitivo aromaty konfitury śliwkowej oraz smażonej dalmatyńskiej wiśni - marasca.
W smaku czuć wspaniałą strukturę i wyważenie. Długie. Idealne do pasty al ragù, dojrzewających serów oraz dań z dziczyzny. Podawać w temperaturze 20° C.
Moscato d'Asti DOCG Elvio Cogno

Moscato d'Asti DOCG Elvio Cogno
Pszeniczna barwa, z obłędnymi złotymi refleksami. W zapachu intensywnie i niejednoznacznie wyczuwalna woń szałwii, suszu, białych kwiatów oraz nut cytrusów. Na podniebieniu przyjemnie słodkie, subtelne ze wspaniałym smakiem podsuszanych moreli. Idealnie komponuje się z dojrzałymi serami pleśniowymi, wypiekami cukierniczymi oraz daniami kuchni chińskiej.
Parej Barolo DOCG Icardi

Parej Barolo DOCG Icardi
Głęboka rubinowo-czerwona barwa wina. Na podniebieniu bogate, aksamitne, miękkie, pełne i taniczne. Lekko pikantne z wyraźną nutą dojrzałych wiśni. Rekomendujemy do steków, pieczeni z czerwonego mięsa, dziczyzny, jagnięciny, wieprzowiny i długo dojrzewających serów. Dobrze też smakuje samodzielnie. Temperatura podania 18°C. Wino starzeje się w beczkach z francuskiego dębu, używanych jednorazowo przez okres 36 miesięcy. Może być przechowywane przez okres do 25 lat.
Piegaia Chianti Classico Riserva Conti Capponi

Piegaia Chianti Classico Riserva Conti Capponi
Soczyste, pełne owocu wino z urzekającymi wiśniowo – czereśniowymi aromatami i cisowo orzechowymi nutami. Na podniebieniu nowoczesne z dobrze zintegrowana beczką i zdecydowaną owocową ewolucją. Głębia koloru i połyskliwość sprawiają, że pięknie prezentuje się w kieliszku. Temperatura podania 17 - 18°C. Rekomendujemy do befsztyku po florencku, dojrzałych twardych serów.
S. Osvaldo Pinot Grigio Montelvini

S. Osvaldo Pinot Grigio Montelvini
Jasno żółta, słomkowa barwa wina z zielonymi refleksami. Aromaty dominujących owoców tropikalnych z nutą agrestu i zielonych jabłek. Na podniebieniu wyraźne, orzeźwiające z limonkową kwasowością.
Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja

Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja
Aromaty owocowe, podkreślone nutą subtelnych ziół i egzotycznych przypraw z wyraźnym akcentem mineralnym. Wino skoncentrowane, bardzo skupione, z długim, bogatym finiszem i dużym potencjałem dojrzewania. Temperatura podania 17-18°C. Rekomendujemy do czerwonego, pieczonego mięsa, makaronów z grzybami, dojrzałych serów. Spędziło 12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w dębowych dużych kadziach.
"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno
Rubinowa barwa, z granatowymi refleksami. W aromatach dominują czerwone owoce leśne z delikatną nutą czarnego pieprzu. Wino jest eleganckie i długie, na co niewątpliwie miało wpływ leżakowanie w dębowej beczce przez 12-14 miesięcy. Harmonijne taniny. Rekomendujemy szczególnie do dań z kaczki, z grzybów oraz dojrzałych serów i wędlin.
"Bricco dei Merli" Barbera d'Alba DOC Elvio Cogno

"Bricco dei Merli" Barbera d'Alba DOC Elvio Cogno
Barwa jasnego rubinu z granatowymi refleksami, Złożony aromat róż oraz pikantnych przypraw orientalnych. Miękkie i aksamitne, z wyważoną kwasowością. Wino, przez 12 miesięcy, dojrzewało w beczkach z dębu słoweńskiego, następnie przez 6 miesięcy w butelce. Będzie świetnym kompanem dla dań z czerwonego mięsa, deski wędlin oraz serów.
"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno
Czerwono-granatowa barwa z pomarańczowymi refleksami. W aromatach przeważają akcenty kwiatowe, uzupełnione delikatnymi przeprawami. Bardzo dobrze zbudowane i wyważone. Długi finisz z mineralną nutą. Wino dojrzewało 24 miesiące w dębie, a następnie 6 miesięcy w butelce. Potencjał starzenia oceniany jest przez producenta na 20-25 lat. Barolo "Cascina Nuova" będzie świetnym kompanem dla dziczyzny oraz pieczonego lub duszonego mięsa wołowego.
"Le Rive" Bianco Veronese IGT Suavia

"Le Rive" Bianco Veronese IGT Suavia
Żółty kolor, połyskujący złotymi refleksami. Bardzo skoncentrowane aromaty moreli, ananasa i kandyzowanej skórki pomarańczowej. W tle imbir oraz kardamon. Zostawia wrażenie gęstej tekstury, ale także aksamitnej delikatności. Wino fermentuje w stalowych kadziach przez 15 miesięcy, a następnie 30% trafi do dębowej beczki. Dojrzewa w butelkach 12 miesięcy zanim trafi do sprzedaży. Rekomendujemy do wędzonych ryb, białego mięsa, a także dojrzałych serów z koziego i krowiego mleka.
"Massifitti" Trebbiano di Soave Bianco Veronese IGT

"Massifitti" Trebbiano di Soave Bianco Veronese IGT
Bladożółty kolor, ze złotymi refleksami. Intensywne aromaty białych owoców, kwiatów oraz akcenty krzemienia i ziół. Świeże, eleganckie i mineralne. Polecamy do krabów, sushi oraz przystawek.
"Monte Carbonare" Soave Classico DOC Suavia

"Monte Carbonare" Soave Classico DOC Suavia
Żółtozłoty kolor. Intensywne aromaty cytrusów oraz świeżych górskich ziół. Tekstura kremowa, elegancka, z przyjemnym, mineralnym finiszem. Polecamy do przystawek, risotto z truflami oraz szparagów.