Wina włoskie - z najlepszych włoskich winnic

Włochy są jednym z największych krajów winiarskich, a także jednym z najstarszych producentów wina. Pierwsi, winorośl uprawiali tu Etruskowie w VIII wieku p.n.e. Dziś, Italia zachwyca 20 regionami, z których każdy ma swoją winiarską tożsamość. Na północy będzie to Piemont, ze odmianami nebbiolo, barbera, dolcetto czy cortese; następnie Toskania z odmianami sangiovese, canaiolo trebbiano czy vernaccia; Abruzja z montepulciano, Apulia z primitivo i negroamaro, czy też Sycylia z nero d’avola czy cataratto. Włochy mają olbrzymi potencjał, a takie wina włoskie jak Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Chianti czy Franciacorta znane są na całym świecie.

 

Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja

 Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja

Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja

 

Aromaty owocowe, podkreślone nutą subtelnych ziół i egzotycznych przypraw z wyraźnym akcentem mineralnym. Wino skoncentrowane, bardzo skupione, z długim, bogatym finiszem i dużym potencjałem dojrzewania. Temperatura podania 17-18°C. Rekomendujemy do czerwonego, pieczonego mięsa, makaronów z grzybami, dojrzałych serów. Spędziło 12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w dębowych dużych kadziach. 

Cena: 2 516,00 zł
szt.

Sori’Tildin DOP Barbaresco Gaja

Sori’Tildin DOP Barbaresco Gaja

Sori’Tildin DOP Barbaresco Gaja

Pełne, bogate wino, z dojrzałymi, delikatnymi taninami, typowymi dla win o wielkiej finezji. Temperatura podania. Potencjał dojrzewania - powyżej 40 lat w najlepszych rocznikach. Temperatura podania 17-18°C. Dobrze smakuje do czerwonego pieczonego mięsa, makaronów z grzybami i dojrzałych serów. Wino spędziło 12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w dębowych dużych kadziach. 

 

Cena: 2 452,00 zł
szt.

Costa Russi DOP Barbaresco Gaja

Costa Russi DOP Barbaresco Gaja

Costa Russi DOP Barbaresco Gaja

Krystaliczna czystość i elegancja charakteryzuje to złożone i gęsto utkane wino. Temperatura podania 17-18°C. Rekomendujemy do czerwonego, pieczonego mięsa, makaronów z grzybami, dojrzałych serów. Wino spędziło 12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w dębowych dużych kadziach.

 

 

Cena: 2 373,00 zł
szt.

Brunello di Montalcino Cerretalto Casanova di Neri

Brunello di Montalcino Cerretalto Casanova di Neri

Brunello di Montalcino Cerretalto Casanova di Neri

Wino o ciemnym rubinowym kolorze i wyśmienitym aromacie czarnej wiśni, przypraw, suszonych ziół, goździków, tytoniu, mokrej ziemi i białej trufli. 
Bogata konsystencja wina o jedwabistej i gładkiej teksturze, wyraźnym smaku czarnej porzeczki, wiśni z nutą drewna. Wskazana dekantacja. Dojrzewanie 31 miesięcy w dębowej beczce i 30 miesięcy w butelce.  Cerretalto jest produkowane tylko w latach maksymalnej jakości winogron. Doskonale pasuje do dań mięsnych, dojrzewających, miękkich serów i wędlin.

 

Cena: 1 768,00 zł
szt.

Sassicaia Tenuta San Guido

Sassicaia Tenuta San Guido

Sassicaia Tenuta San Guido

Czerwone, wytrawne wino. Aromat i smak czerwonej porzeczki, leśnych owoców, przypraw i wanilii. Mocno harmonijne, o bogatej strukturze. W smaku perfekcyjnie, miłe, pyszne.

Cena: 1 581,00 zł
szt.
  • nowość

Fieramonte Amarone Classico Riserva DOCG Allegrini

Fieramonte Amarone Classico Riserva DOCG Allegrini

Fieramonte Amarone Classico Riserva DOCG Allegrini

Rubinowa, intensywna barwa. Skoncentrowany bukiet zawierający w sobie dojrzałe wiśnie, śródziemnomorskie zioła oraz pikantne przyprawy - pieprz oraz goździki. Usta potężne, taniny ułożone, a finisz intrygujący. Spędziło aż 48 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i 12 miesięcy w butelce. Rekomendujemy do dziczyzny, pieczonych mięs oraz sarniny.

Cena: 1 527,00 zł
szt.

Barbaresco DOCG Gaja

Barbaresco  DOCG Gaja

Barbaresco DOCG Gaja

 

Finezyjne wino z aromatami leśnych owoców, śliwek, lukrecji i słomy. Intensywna struktura, bogactwo, długi finisz z jedwabistymi taninami. Spędziło 12 miesięcy w beczkach i kolejne 12 miesięcy w dużych dębowych kadziach. Temperatura podania 17-18°C. Rekomendujemy do pieczonej i grillowanej wołowiny, grillowanej jagnięciny, risotto z truflami, dojrzałych serów - fontina.  

Cena: 1 233,00 zł
szt.

Conteisa DOP Barolo Gaja

Conteisa DOP Barolo Gaja

Conteisa DOP Barolo Gaja

Aromaty czerwonych owoców, lukrecji i korzennych przypraw. Wyrafinowany charakter i bogata tekstura, z wyśmienicie zintegrowanymi taninami. Temperatura podania 17-18°C. Polecamy do czerwonego, pieczonego mięsa, makaronów z grzybami, dojrzałych serów i pasztetów. Wino spędziło 12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w dębowych dużych kadziach.

 

Cena: 1 233,00 zł
szt.

Darmagi DOC Langhe Gaja

Darmagi DOC Langhe Gaja

Darmagi DOC Langhe Gaja

Ciemna barwa wina. Wyraźne aromaty z silną nutą czarnych porzeczek. Niebanalna moc na podniebieniu aż do długiego finiszu. Wielki potencjał starzenia i łagodne taniny. Temperatura podania 17-18°C. Dobrze smakuje do czerwonego pieczonego mięsa, wędlin, pasztetów, jagnięciny. Wino spędziło 6-8 miesięcy w beczkach oraz 12 miesięcy w dużych dębowych kadziach. 

Cena: 1 093,00 zł
szt.

Gaia & Rey DOC Langhe Gaja

Gaia & Rey DOC Langhe Gaja

Gaia & Rey DOC Langhe Gaja

Białe wino Gaia & Rey wytwarzane jest z winogron pochodzących z dwóch winnic położonych na terenie apelacji Barolo i Barbaresco, a nazwanych na cześć córki wielkiego mistrza Angelo Gaja, o imieniu Gaia i babci właściciela – Clotilde Rey.

Winnica Gaja nie musi się reklamować, zatem po prostu przeczytajcie opis z przewodnika Parkera (93 punkty):

"Gorący rocznik 2015 Langhe Gaia & Rey prezentuje podobną doskonałość do tej z roku 2013, jednakże to wino charakteryzuje się odmiennymi atrybutami. Było bezpośrednie i linearne, odzwierciedlając chłodniejsze letnie miesiące, jednakże rocznik 2015 zapowiada się na bardziej krzepki, ostry i skoncentrowany, pomimo cieplejszego sezonu wegetacyjnego. Ta czysta ekspresja Chardonnay została wykonana w bardziej redukcyjnym stylu, aby podkreślić nerwową i jasną żyłkę w tle. Winnica przechodzi na starszą barrique (niektóre w wieku bliskiemu dekady) i dużą beczkę, aby uzyskać mniejszy kontakt z tlenem w procesie produkcji wina. Wino otwiera się aromatami jabłka Golden Delicious, białej brzoskwini, dzikiej szałwii, imbiru i miodu. To białe wino wykazuje ogromny potencjał dalszego aromatycznego rozwoju i intensywności."

Polecane do makaronów, owoców morza, dojrzałych i twardych serów, dojrzewającego mięsa.

Cena: 988,00 zł
szt.

Brunello di Montalcino Sugarille Gaja

Brunello di Montalcino Sugarille Gaja

Brunello di Montalcino Sugarille Gaja

Intensywna, ciemna barwa wina. Bogate, kompleksowe aromaty dojrzałych owoców takich jak śliwki, dzikie wiśnie i fiołki oraz delikatna nutka goździków i tytoniu. Elegancka struktura oraz dojrzałe, dobrze połączone garbniki. Złożone, długowieczne Brunello. Temperatura podawania 17-18°C. 

Cena: 791,00 zł
szt.

Brunello di Montalcino Rennina Gaja

Brunello di Montalcino Rennina Gaja

Brunello di Montalcino Rennina Gaja

Wino bardziej miękkie i mniej taniczne niż inne brunello. Bardzo czyste, pełne aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, ewoluują w kierunku przypraw i nut kwiatowych. Na języku mięsiste z aksamitną teksturą i wyrafinowanymi taninami. Finisz długi i elegancki. Temperatura podania 17 - 18 °C. Dobrze smakuje z pieczoną jagnięciną, stekiem wołowym, dziczyzną, dojrzałym parmezanem lub pecorino. Spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach i 12 miesięcy w dużych dębowych kadziach, następnie dwa lata w butelkach.

 

 

Cena: 743,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl